Od Tita do Anonymousa – Share CyberPunk Akademija u Rijeci

Share-CyberpunkShare CyberPunk Akademija će se održati u sklopu festivala Republika, u Rijeci (u sklopu kojega se održava i Netokracijina konferencija RockPaperStartups) od 18. do 20. srpnja kroz niz predavanja i radionica te će publiku upoznati s novim formama aktivizma i svježim pristupima primjene novih medija i naprednih tehnologija. Među predavačima se predstavnici najrelevantnijih organizacija koje se bore za zaštitu digitalnih prava i privatnosti, a dolazi pokretač i administrator internetskog foruma 4chan, iz kojega je iznikao pokret Anonymous – Christopher Pool, poznatiji kao moot.

Akademija će biti otvorena uvodom o cyberpunku i povijesti hakerske scene, uz predavanje jednog od rodonačelnika tog žanra – Brucea Sterlinga. Predavači poput Kristiana Benića iz Gradske Knjižnice Rijeka osvrnut će se povijest kompjuterske i DIY scene s ovih prostora, uz nezaobilazni osvrt na piratsku scenu prvih informatičkih dana bivše Jugoslavije. Publici će biti predstavljena i izložba elektronike iz doba Jugoslavije smještena u utrobi broda Galeb. Posjetitelji će imati nesvakidašnju priliku na jednom mjestu čuti pionira ‘net arta’ Vuka Ćosića, predstavnike organizacije PiratByran iz koje je iznikao čitav piratski pokret, kao i popularna torent stranica The Pirate Bay.

Mračna sadašnjica interneta

Drugog dana festivala program se iz prošlosti seli izravno u mračnu sadašnjost obilježenu tendencijama potpunog nadgledanja digitalnog prostora i herojima zviždanja. Posjetitelji će iz prve ruke učiti kako napraviti svoje platforme za zviždanje, kako anonimno komunicirati ili zaroniti u najdalje kutke interneta uz pomoć alata Tor, kojeg podjednako koriste gotovo sve svjetske obavještajne službe kao i mnogi aktivisti i disidenti diljem svijeta kako bi sakrili svoje tragove na internetu. U fokusu će biti aktualne teme, kao što je i nedavni skandal nadgledanja elektronskih komunikacija građanstva od strane agencije NSA, ali i moguće stvaranje zajedničkih regionalnih politika koje bi služile za pritisak na nacionalne vlade u cilju bolje pravne regulative na polju nadgledanja i privatnosti građana. U ovome će pomoći stručnjaci iz Electronic Frontiers Foundation, organizacije sa najdužim stazom u obrani prava i zaštite internet sloboda.

U probleme i izazove obrane slobode izražavanja i prava na internetu publiku će uvesti Jillian York, s Larissom Mann će se razgovarati o poziciji manjinskih i ugroženih grupa na internetu, a sAstom Halgadottir o pornografiji kao vječitom izgovoru za cenzuru.

Sam kraj ove suvremene akademije obilježit će napredne, ali važne teme kao što su bespilotne letjelice – dronovi, data forenzika, cyber ratovi, novi teritoriji svemira, transhumanizam kao i budućnost poimanja seksa i seksualnosti.

Kako na festival?

Festival Republika otvorio je natječaj za stipendije koje uključuju besplatnu trodnevnu ulaznicu za sve festivalske programe i smještaj u Rijeci, i koji je otvoren još samo tri dana. Stiglo je nekoliko stotina prijava iz cijele regije, ali i iz Hong Konga, Manchestera, Minska, Londona, Mumbaia, Amsterdama, Beiruta, San Francisca. Svi zainteresirani se mogu do 30. lipnja prijaviti na službenoj stranici festivala.

Festival također poziva studente Sveučilišta u Rijeci da se prijave za besplatne ulaznice i prisustvuju na više od 100 predavanja, radionica i diskusija koje će se održati tijekom tri festivalska dana na brodu Galeb i u napuštenoj tvornici Rikard Benčić.

Studenti se mogu prijaviti i za stjecanje novih iskustava i znanja u samoj organizaciji događaja kroz volonterski program Republike. Ulaznice za Republiku dostupne su u sustavu Entrio i svim Entrio prodajnim mjestima u Hrvatskoj po cijeni od 225 kuna, a sav prihod od ulaznica bit će doniran lokalnoj inicijativi na Republici.

MF/netokracija.com

Written by Ana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *