Republika Festival u Rijeci – besplatne radionice za posjetitelje

Kako izraditi jednostavnu igru za mobitel, kako se mapiraju projekcije, kako funkcionira 3D printanje… Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja ponudit će radionice Republike namijenjene posjetiteljima festivala. 15-ak besplatnih radionica održavat će se za vrijeme trajanja festivala Republika od 18. do 20. srpnja na nekoliko različitih lokacija u Rijeci.

Republika-radionice

U prostorima bivše tvornice Rikard Benčić, švicarski inženjer i umjetnik Martin Fröhlich održat će intenzivnu 72-satnu radionicu čiji će polaznici moći naučiti sve o mapiranju projekcija te izraditi 3D strukturu u prostoru koja će biti omotana projekcijama sa svih strana. Ovaj projekt je zapravo živa instalacija koja će nastajati tijekom čitavog festivala, a koja će biti izložena posljednjeg dana kao gotovo djelo.

Sudionici radionice Subversive Disc Zero Riječanina Svena Maričića, proći će upoznavanje, prezentaciju i predavanje o procesima nastanka 3D modela i 3D ispisa, kroz teoriju i nadasve praksu – upoznati i osnove keramičkog procesa i tehnika multipliciranja. Na brodu Galeb polaznicima se nudi radionica izrade analognih projekcija još jednog Riječanina Željka Baškovića,tijekom koje će sudionici sami izrađivati slajdove i okolinu na koju će nešto projicirati, te različite projekcijske prepreke koje utječu na samu projekciju.

Tu je i neobična radionica Biohakiranje i budućnost genetskog inženjeringa u organizaciji Hacketerie koja će, nakon teoretskog i eksperimentalnog uvoda, odgovarati na pitanja o vrijednosti genetičkih informacija, o tome kada znanje genetičkih sistema definira strukturu moći u društvu, kako se nositi s time, i kako postaviti put prema sigurnom i održivom korištenju.

Kriptografija, zviždači i pametni telefoni

Kanađanin Nadim Kobeissi vodit će radionicu Uvod u kriptografiju koja će sudionike provesti kroz osnove inženjeringa kriptografije. Spomenimo i GlobaLeaksovu radionicu uspostavljanja inicijative leakinga/whistleblowinga, po čijem će završetku svi zainteresirani sudionici ići kući sa spremnom zviždačkom platformom.

U Prirodoslovnoj grafičkoj školi u Rijeci polaznici će moći pohađati radionicu Smartphone kao glazbeni instrument Mirka Trkulje a.k.a Mile Hunda i Zorana Pleška koja će ih uvesti u osnove dizajniranja i programiranja audio softvera za mobilne uređaje. Republika u suradnji s riječkim Centrom tehničke kulture organizira radionice i za najmlađe. CTK tako nudu dva programa za osnovnoškolce – osnove KODU programiranja i radionicu O računalu – Hardware.

Više detalja o ovim, ali i drugim radionicama potražite na web stranici festivala. Sve radionice festivala Republika besplatne su za posjetitelje, ali je broj sudionika ograničen. Zainteresirani mogu rezervirati mjesto u željenoj radionici putem e-mail adrese participate@republika.io.

Podsjetimo, svi sudionici konferencije RockPaperStartups imaju besplatan pristup sadržajima Republika festivala!

MF/netokracija.com

Written by Ana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *